A mannóz egy hat szénatomos egyszerű cukor. Szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a glükózhoz, annak éppen tükörképe. A testnek szüksége van a mannózra, hogy fenntartsa egészségét, de ezt nem szükséges a táplálkozással bevinni egészséges állapotban, mivel a szervezet is elő tudja állítani a glükózból - persze csak kis mennyiségben. A mannózban gazdag élelmiszerek fogyasztása antivirális, antibakteriális és gyulladáscsökkentő előnyöket nyújt. Több napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszer is tartalmaz mannózt.
Zöldbab
A zöldbab kiváló forrása a mannóznak és a rostoknak. A zöldbabbal csökkenthető a vér koleszterinszintje és előmozdítható a szív egészsége.
Paradicsom
A paradicsomban szintén sok mannózt találunk, de ezenfelül számos alapvető vitamint és ásványi anyagot is nagy mennyiségben találunk meg benne. A paradicsom például rengeteg likopint tartalmaz, ami egyfajta antioxidáns a szervezetben és olyan egészségügyi előnyöket jelent, mint a szívbetegség megelőzése vagy a prosztatarák kiküszöbölése.
A vörös áfonya a legjobb forrása a mannóznak. Ezek a gyümölcsök képesek arra, hogy a szervezetből összegyűjtsék a különböző káros baktériumokat és kórokozókat, majd a vizelettel együtt eltávolítsa azokat. E különleges tulajdonsága miatt képes arra is, hogy hatékonyan kezelje a húgyúti fertőzéseket és a gyomorfekélyt is, mivel az E-coli és a H-pylori baktériumokkal is elbánik.
Áfonya
A feketeáfonyában is nagy koncentrációban találjuk meg a mannózt. Ráadásul az áfonya igen gazdag a különböző fitokemikáliákban, melyek a természetben előforduló antioxidánsok. A Michigan Egyetem kutatásából kiderül, hogy az áfonya rendszeres fogyasztásával csökkenthető a hasi zsír, a koleszterinszint és a trigliceridszint is, valamint javul az éhgyomri vércukorszint is. E hatásokkal pedig könnyen megelőzhető a cukorbetegség és a szívbetegségek is.
Gyümölcsök
Számos gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz D-mannose-t. Ezek közé tartozik a fekete ribizli, a piros ribizli, az egres, az áfonya, a vörösáfonya, a paradicsom, az alma, az őszibarack, a narancs. Ezenfelül megtaláljuk a pálmaolajban is, amit a pálmák terméséből nyernek ki.
Zöldségek
A zöldségek is jó forrását képezik a mannóznak. Magas mannóz tartalma van a zöldbabnak, a káposztának, a brokkolinak, a padlizsánnak, a fehérrépának, a zöld kávébabnak, a shitake gombának és a hínárnak is. A mannóz ezenfelül megtalálható a szentjánoskenyér gumiban és a guargumiban is.
Gyógynövények és fűszerek
A mannóz nagy mennyiségben található meg az aloe vera növényben. Az aloe vera acemannant tartalmaz, ami egy olyan poliszacharid lánc, melynek egyik összetevője a mannóz. De a mannóz megtalálható a cayenne borsban is.
Hüvelyesek
A görögszéna galaktomannánt tartalmaz, ami a mannóz és a galaktóz poliszacharid lánca. De mannóz van a szójababban, a lima babban, és a sima babban.
Feldolgozott élelmiszerek
A kereskedelmi forgalomban is találkozunk mannózzal a lókusz babban, a szent jános kenyér gumiban és a guargumiban is. Ezekkel az anyagokkal javítják a fagylalt textúráját és csökkentik olvadását. de ezeket az adalékokat felhasználják a krémsajtokban, a feldolgozott gyümölcsökben, a salátaöntetekben is.
A D-mannose (d mannóz) egy természetben előforduló egyszerű cukormolekula ami hasonlít a glükóz molekulára, de csak nagyon kis mennyiségben szívódik fel a szervezetünkben. Nagy része a vesén keresztül kerül kiválasztásra és a vizelettel gyorsan kiürül a szervezetből és nem okoz vércukorszint emelkedést.
D-mannózt tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula a húgyútak egészségéért. A közkedvelt d-mannóz por kapszulás kivitelben.
Cys-Control Forte egy tőzegáfonya, D-mannóz és csarab valamint bifidobaktérium tartalmú étrend-kiegészítő cukorral és édesítőszerrel.