Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzést?

A húgyúti fertőzések férfiakat és nőket egyaránt érintenek, s gyakran járnak fájdalommal, égő érzéssel, fokozott vizelési ingerrel és egyéb, kellemetlen tünetekkel. Írásunkban összefoglaljuk, mit tehetünk a húgyúti fertőzések kialakulásának megelőzéséért.

Húgyúti fertőzések

 

1. Védekezzünk a hideggel szemben!

Immunrendszerünk védekezőképességének fenntartásához sokat tehetünk a megfelelő, réteges öltözködéssel hideg időjárás esetén. Ellenkező esetben immunrendszerünk legyengül, s így könnyebben támadhatják meg a különféle kórokozók. Az alhasi tájék kihűlése ezen kívül az erek összeszűkülését és a hólyag vérkeringésének csökkenését okozza, ami szintén elősegíti a kórokozók szervezetünkben való szaporodását.

Az öltözék kapcsán fontos megemlítenünk a megfelelő alsónemű kiválasztásának fontosságát. A jól szellőző, jó minőségű anyagból készült alsónemű csökkentheti a baktériumok elszaporodásának esélyét, csökkentve ezzel a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

2. Fogyasszunk sok folyadékot!

A rendszeres folyadékfogyasztás létfontosságú a húgyúti fertőzések megelőzésében. Elegendő folyadék fogyasztása esetén a vizelet hígul, mely segíti a káros baktériumok kiürülését a húgyutakból. A megfelelő napi folyadékbevitel általában 25 kilogrammonként 1 liter: egy 75 kg-os testsúlyú felnőtt esetében tehát a napi folyadékbeviteli szükséglet 3 literre nő. 

3. Kerüljük a túl sok cukor bevitelét szervezetünkbe!

A túlzott cukorfogyasztás elősegítheti a káros baktériumok elszaporodását a húgyutakban, érdemes ezért csökkentenünk a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztását.

4. A megfelelő intim higiénai betartása

A megfelelő intim higiénia fenntartásával szintén sokat tehetünk a húgyutak egészségéért. Alaposan mossunk kezet a mosdó használata előtt és után, s a baktériumátvitel megelőzésének érdekében ne osszuk meg másokkal törölközőnket (alsóneműnket, tisztálkodási eszközeinket).

Fontos külön szót ejteni a női szervezet védelméről. A nők húgycsöve rövidebb a férfiakénál, így esetükben gyakoribb a felfázás és a húgyúti fertőzések előfordulása is. Ezért ajánlják gyakran a nőknek, hogy az intim együttlétet követően mihamarabb menjenek el a mosdóba - így az esetlegesen a húgycsőbe került baktériumok a vizelet ürítésével távoznak szervezetünkből. Az óvszer használata csökkentheti a baktériumok szervezetünkbe kerülésének esélyét, ezzel szemben más fogamzásgátló eszközök (tabletta, pesszárium, spermicid fogamzásgátlók) ezt a védelmet nem tudják biztosítani.

 

 

 


 

Mannóz tartalmú étrendkiegészítők
Újdonság

Multi4U D-Mannóz por 82g 80 adag

Multi4U D-Mannóz por 82 g 80 adag

100% természetes összetevőből, a húgyutak egészségének megőrzéséért.

Ár: 4990 Ft
Megnézem

D-Mannose 500 mg kapszula120db (NOW)

D-Mannose 500 mg kapszula 120db (NOW)

D-mannózt tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula a húgyútak egészségéért. A közkedvelt d-mannóz por kapszulás kivitelben.

Ár: 9475 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!