D-mannosse

A mannóz természetes forrásai

(0/0)

A mannóz egy hat szénatomos egyszerű cukor. Szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a glükózhoz, annak éppen tükörképe. A testnek szüksége van a mannózra, hogy fenntartsa egészségét, de ezt nem szükséges a táplálkozással bevinni egészséges állapotban, mivel a szervezet is elő tudja állítani a glükózból - persze csak kis mennyiségben. A mannózban gazdag élelmiszerek fogyasztása antivirális, antibakteriális és gyulladáscsökkentő előnyöket nyújt. Több napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszer is tartalmaz mannózt.

Zöldbab

A zöldbab kiváló forrása a mannóznak és a rostoknak. A zöldbabbal csökkenthető a vér koleszterinszintje és előmozdítható a szív egészsége.

vorosafonya-d-mannose-forras

Paradicsom

A paradicsomban szintén sok mannózt találunk, de ezenfelül számos alapvető vitamint és ásványi anyagot is nagy mennyiségben találunk meg benne. A paradicsom például rengeteg likopint tartalmaz, ami egyfajta antioxidáns a szervezetben és olyan egészségügyi előnyöket jelent, mint a szívbetegség megelőzése vagy a prosztatarák kiküszöbölése.

Vörös áfonya

A vörös áfonya a legjobb forrása a mannóznak. Ezek a gyümölcsök képesek arra, hogy a szervezetből összegyűjtsék a különböző káros baktériumokat és kórokozókat, majd a vizelettel együtt eltávolítsa azokat. E különleges tulajdonsága miatt képes arra is, hogy hatékonyan kezelje a húgyúti fertőzéseket és a gyomorfekélyt is, mivel az E-coli és a H-pylori baktériumokkal is elbánik.

Áfonya

A feketeáfonyában is nagy koncentrációban találjuk meg a mannózt. Ráadásul az áfonya igen gazdag a különböző fitokemikáliákban, melyek a természetben előforduló antioxidánsok. A Michigan Egyetem kutatásából kiderül, hogy az áfonya rendszeres fogyasztásával csökkenthető a hasi zsír, a koleszterinszint és a trigliceridszint is, valamint javul az éhgyomri vércukorszint is. E hatásokkal pedig könnyen megelőzhető a cukorbetegség és a szívbetegségek is.

Egyéb mannózt tartalmazó ételek

Gyümölcsök

Számos gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz D-mannose-t. Ezek közé tartozik a fekete ribizli, a piros ribizli, az egres, az áfonya, a vörösáfonya, a paradicsom, az alma, az őszibarack, a narancs. Ezenfelül megtaláljuk a pálmaolajban is, amit a pálmák terméséből nyernek ki.

Zöldségek

A zöldségek is jó forrását képezik a mannóznak. Magas mannóz tartalma van a zöldbabnak, a káposztának, a brokkolinak, a padlizsánnak, a fehérrépának, a zöld kávébabnak, a shitake gombának és a hínárnak is. A mannóz ezenfelül megtalálható a szentjánoskenyér gumiban és a guargumiban is.

Gyógynövények és fűszerek

A mannóz nagy mennyiségben található meg az aloe vera növényben. Az aloe vera acemannant tartalmaz, ami egy olyan poliszacharid lánc, melynek egyik összetevője a mannóz. De a mannóz megtalálható a cayenne borsban is.

Hüvelyesek

A görögszéna galaktomannánt tartalmaz, ami a mannóz és a galaktóz poliszacharid lánca. De mannóz van a szójababban, a lima babban, és a sima babban.

Feldolgozott élelmiszerek

A kereskedelmi forgalomban is találkozunk mannózzal a lókusz babban, a szent jános kenyér gumiban és a guargumiban is. Ezekkel az anyagokkal javítják a fagylalt textúráját és csökkentik olvadását. de ezeket az adalékokat felhasználják a krémsajtokban, a feldolgozott gyümölcsökben, a salátaöntetekben is.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).